VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Al een aantal jaar zijn het de opkomende markten waar Unilever en Nestlé hun omzetgroei vandaan halen. Er zijn tekenen dat het ook in ontwikkelde markten de goede kant op gaat, vooral in Noord-Amerika waar de economie duidelijk beter draait dan een paar jaar terug.

De levensmiddelenconcerns publiceerden donderdag allebei hun cijfers over het derde kwartaal. Unilever meldde in het kwartaal een omzetgroei (vóór valuta-effecten) van 3,8 procent. Het bedrijf hield vast aan het doel voor dit jaar van 3 tot 5 procent omzetgroei, bij groeiende operationele winstmarges en een sterke kasstroom.

Ook ligt het bedrijf op koers met de doelstellingen voor 2020. De operationele winstmarge moet dan zijn gestegen naar 20 procent. Het eerste halfjaar zat Unilever op 18,6 procent, voor het derde kwartaal gaf het bedrijf geen winstcijfers.

Unilever maakt een onderscheid tussen opkomende markten en ontwikkelde markten. Tot de eerste rekent het bedrijf Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Noord-Amerika en Europa zijn de ontwikkelde markten.

De omzetgroei is vooral te danken aan de opkomende markten. Hier groeide de onderliggende omzet de eerste negen maanden van het jaar met 4,8 procent. De groei in ontwikkelde markten bedroeg slechts 0,7 procent.

Dit beeld is al een aantal jaar hetzelfde. In 2016 en 2017 groeiden opkomende markten rond de 6 procent per jaar en was in ontwikkelde markten sprake van een lichte krimp.

Hetzelfde is te zien bij Nestlé. De omzetgroei in ontwikkelde markten bedroeg in de twee voorgaande jaren 1,7 en 0,7 procent. In opkomende markten was dit 5,3 en 4,8 procent.

Het Zwitserse concern kon over de eerste negen maanden 2,8 procent omzetgroei melden. Er is bij de kwartaalcijfers van Nestlé geen duidelijke uitsplitsing tussen ontwikkelde en opkomende markten, maar de regio Azië, Oceanië en zuidelijk Afrika groeide met 4,4 procent wel veel harder dan de rest van het bedrijf.

De relatief zwakke ontwikkeling in de ontwikkelde markten in Noord-Amerika en Europa is opvallend omdat de economie in deze markten de laatste jaren duidelijk is verbeterd. Nestlé-topman Mark Schneider zei in februari bij de presentatie van de jaarcijfers al dat het ‘langer dan gebruikelijk’ duurde voor positieve macro-economische ontwikkelingen zichtbaar werden in de consumentenbestedingen.

Donderdag was Schneider echter een stuk positiever. De topman ziet nu een toenemende dynamiek in met name Noord-Amerika.

Ook voor Unilever zou dat goed nieuws zijn. Het bedrijf haalt bijna een derde van de omzet uit Noord-Amerika. Een groei van de bestedingen daar zou de omzetgroei een extra impuls kunnen geven.

Zowel Unilever als Nestlé ligt op koers om de groeidoelen voor dit jaar en winstdoelen voor de middellange termijn te halen. Een verbetering in de situatie Noord-Amerika en andere ontwikkelde markten zou dit nog makkelijker maken.




Gerelateerde artikelen